ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ
Πρωτοφανής δρακόντεια «λύση» για την Κύπρο
Διαλύεται η Λαϊκή, χάνουν έως 100% οι καταθέτες. Κούρεμα απροσδιόριστου ύψους - τελικά περίπου 60% - έναντι μετοχών για Τρ. Κύπρου. Έλεγχοι κεφαλαίων για αρκετό χρονικό διάστημα. Κανένας υπολογισμός επιπτώσεων. Ολο το σχέδιο.
Η συμφωνία "διάσωσης" της Κύπρου είναι η πέμπτη συμφωνημένη μέχρι στιγμής για την 17-μελή "ισχυρή" ομάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ από την κρίση χρέους που άρχισε στα τέλη του 2009.
Εδώ είναι μια ματιά στα προγράμματα διάσωσης
ΕΛΛΆΔΑ - Η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα διάσωσης από τους εταίρους της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα προβλήματά της άρχισαν στα τέλη του 2009, όταν η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι το δημόσιο χρέος ήταν πολύ υψηλότερο από ό, τι οι επίσημες στατιστικές έδειξαν. Αυτό την οδήγησε να δεχτεί ένα πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ το Μάιο του 2010. Όταν έγινε σαφές ότι η διάσωση δεν ήταν αρκετή _ επειδή η οικονομία διατηρείτο αποδυναμωμένη _ ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2012 για άλλα € 130 δισεκατομμύρια. Αυτό περιελάμβανε μια απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για να μειωθεί η επιβάρυνση του χρέους της Αθήνας.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - Οι τράπεζες της Ιρλανδίας που υπέφεραν από την έκθεσή τους στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, καθώς και στην κατάρρευση του τοπικού τομέα της κτηματαγοράς. Η κυβέρνηση παρενέβη για να εγγυηθούν τις καταθέσεις και τους πιστωτές, αλλά η κίνηση κόστισε ακριβά. Όπως αυτό έσωσε τις τράπεζές της, οι δαπάνες αυξήθηκαν και σύντομα τα επιτόκια δανεισμού της κυβέρνησης στις αγορές ομολόγων αυξήθηκαν τόσο ψηλά που δεν ήταν σε θέση να τα χρηματοδοτήσει η ίδια ανεξάρτητα. Αυτή εξασφάλισε 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ πακέτο το Νοέμβριο του 2010.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Μετά τη διάσωση της Ιρλανδίας, οι επενδυτές έστρεψαν τα μάτια τους για τον επόμενο πιο αδύναμο κρίκο-χώρα στο μπλοκ. Η οικονομία της Πορτογαλίας ήταν αδύναμη και τα δημόσια οικονομικά επισφαλής. Τα επιτόκια δανεισμού της κυβέρνησης στις αγορές ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται με τους φόβους ότι αυτή η χρηματοδότηση θα αποδειχθεί μη βιώσιμη. Τον Απρίλιο του 2011 συνομιλίες για ένα πακέτο διάσωσης άρχισαν. Τον Μάιο του 2011, η χώρα συμφώνησε σε ένα πακέτο των 78 δις ευρώ.
ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - Η Ισπανία θεωρήθηκε ο επόμενος πιο αδύναμος κρίκος, ο οποίος τροφοδοτήθηκε από το φόβο μεταξύ των ευρωπαίων επενδυτών, επειδή η οικονομία της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή στην Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Δίνοντας σε αυτή δάνεια διάσωσης θα δοκιμάζονταν πολύ σοβαρά οι οικονομικές δυνατότητες της ευρωζώνης. Η κύρια ανησυχία ήταν ότι οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες έλαβαν τεράστιες απώλειες από την κατάρρευση στην αγορά ακινήτων, θα ανάγκαζαν την ισπανική κυβέρνηση σε προσπάθειες διάσωσης που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε τον Ιούλιο του 2012 με αξιωματούχους της ευρωζώνης να πάρει έως και 100 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης απευθείας στις τράπεζες. Για λίγες εβδομάδες φαινόταν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα χρειαζόταν , επίσης, τα δάνεια διάσωσης, αλλά τα ποσοστά δανεισμού της στις αγορές ομολόγων υποχώρησαν μετά την ψήφιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ. Έτσι δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα για να αγοράσει τα ομόλογα μιας χώρας, αν χρειαστεί, ενισχύοντας δραστικά την εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά της κρατών της ευρωζώνης.
ΚΎΠΡΟΣ - Η κίνηση της ΕΚΤ καθησύχασε τις αγορές στην Ευρώπη, εδώ και μήνες, αλλά τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου συνέχιζαν να φουντώνουν. Τράπεζες της χώρας είχε πάρει τεράστιες απώλειες από την απαξίωση του χρέους στην Ελλάδα και η κυβέρνηση χρειάζεται επίσης εξοικονόμηση αφού ήταν συγκλονισμένοι από το κόστος στήριξης των τραπεζών της. Κύπρος πρώτη επίσημη ζήτησε ευρωζώνης και το ΔΝΤ πακέτο διάσωσης, τον Ιούνιο του 2012. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν για μήνες καθώς η Κύπρος διαπραγμάτευση για μια καλύτερη διαπραγμάτευση, ενδεχομένως με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Το θέμα ήρθε στο κεφάλι τον Μάρτιο, όταν η Κύπρος συμφώνησαν να κατασχέσει μέρος των καταθέσεων σε αντάλλαγμα για € 10.000.000.000 (13.000.000.000 δολάρια) σε δάνεια διάσωσης. Αυτό απορρίφθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο και μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων περισσότερο μια νέα συμφωνία ήταν κατασκευασμένο. Οι αναλυτές εκτιμούν όσο το 40 τοις εκατό των καταθέσεων πάνω από το όριο ασφαλισμένων των 100.000 ευρώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε δύο μεγαλύτερων και πιο προβληματικές τράπεζες της χώρας. Μαζί με άλλα μικρότερα μέτρα, που θα συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα δάνεια διάσωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου