Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ.


Ο φίλος μου ο Γιάννης μου έστειλε...
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο το χάος (...εγώ αλλιώς θα το ονόμαζα )  της φύσης δημιουργεί την ισορροπία. Δεν είπε κάποιος να γυρίσουν όλοι στα χωριά να γίνουν καλλιεργητές και να αποκτήσουν αυτάρκεια. Λίγη ισορροπία ρε αδερφέ.
Από την ώρα που η ύπαιθρος έχασε την ισορροπία της με τις μεγαλουπόλεις χάθηκε και το παιχνίδι.
 Εγώ ούτε σκοπιμότητα βλέπω σε όλα ούτε συνωμοσίες. Υπάρχει πάντα η βλακεία που είναι πάντα ανίκητη όπως  και το προσωρινό βόλεμα και κάποιες άλλες μικροκαταστάσεις της στιγμής.
 Τι εννοώ;
Ο πόλεμος εναντίον της υπαίθρου ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν ήταν πολύπλευρος και ύπουλος. Παράτα το χωράφι ή τα ζωντανά σου και γίνε εργάτης σε εργοστάσιο ή δημόσιος υπάλληλος, και όπως έλεγαν «βρέχει χιονίζει η καραβάνα γεμίζει». Το διαμέρισμα στην πόλη με τις ανέσεις του ήταν το όνειρο του κάθε επαρχιώτη. Bέβαια η πολιτιστική επίθεση στην επαρχία ήταν πολύ πιο ύπουλη και αποτελεσματική. Ποιος δεν θυμάται τον τρόπο ομιλίας του Χατζηχρήστου να γίνεται νούμερο επιθεώρησης και θέμα στις ελληνικές ταινίες.
 Aς πάμε τώρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάποτε υπήρχαν τα χωριά με τον πρόεδρο, τον γραμματικό, τον παππά, τον δάσκαλο. Με κάποιο μαγικό τρόπο τα τελευταία χρόνια αυτοί εξαφανίστηκαν. Κάποιοι λίγοι παππάδες έμειναν μόνο από τους οποίους ο καθένας αγωνίζεται να καλύψει και τρία και τέσσερα και πέντε χωριά. Η υποβάθμιση αυτή ξεκίνησε όπως όλες «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις» για καλύτερη παιδεία καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ., κ.λπ.
Κάνανε το σχέδιο Καποδίστριας και λες και δεν έφτανε αυτό μόνο έκαναν και τον Καλλικράτη    για να «ολοκληρώσουν το έργο τους». Όσο για τους μαθητές μεταφέρονται σε σχολεία με περισσότερους δασκάλους για καλύτερη παιδεία. Τώρα πως τα μονοθέσια των χωριών κατόρθωσαν  να γεμίσουν την Ελλάδα επιστήμονες αυτό δεν μας το λέει κανένας.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Περιπλανήσεις στο Άγιον Όρος

Του Βρετανού Πρέσβη, Τζων Κίττμερ
Ήμουν 19 χρονών όταν προσπάθησα για πρώτη φορά να πάρω διαμονητήριον για το ´Αγιον ´Ορος. Είμαι πιστός αγγλικανός, και ενδιαφέρομαι εδώ και πολλά χρόνια για το μοναχισμό και την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας. Το 1987, η αίτησή μου δεν έγινε δεκτή και αποκαρδιώθηκα λίγο. Έτσι χρειάστηκε να περιμένω 25 και πλέον χρόνια για να καλύψω το κενό αυτό στο ελληνικό μου βιογραφικό.

Την περασμένη βδομάδα, αφού απέκτησα επιτέλους και χωρίς πρόβλημα (χάρη στις εκκλησιαστικές αρχές) την απαραίτητη άδεια, ταξίδεψα βόρεια, μόνος μου εκτός από την αστυνομική μου συνοδεία, με σκοπό να περάσω τρεις νύχτες στον ´Αθω. ´Ημουνα αποφασισμένος να περιηγηθώ ως προσκυνητής, με τη λιγότερη δυνατή εθιμοτυπία. Κατά την άποψή μου, ο σοβαρός προσκυνητής περπατάει και μετράει την πνευματική εμπειρία σε πραγματικό χρόνο, μακρυά από το αυτοκίνητο και το ρολόι. Τώρα πια που οι περισσότεροι ταξιδεύουν στο ´Ορος με αμάξι, ήμουν τυχερός που ένας από τους συνεργάτες της ασφάλειάς μου ήταν πρόθυμος να ανεχτεί έναν εκκεντρικό Άγγλο, και να με συνοδέψει πεζός.

Έτσι ο ακούραστος συνοδός ασφαλείας μου κι εγώ περπατήσαμε για πολλά χιλιόμετρα, άλλοτε στην ενδοχώρα, άλλοτε δίπλα στην ακτή, άλλοτε στο δάσος. Η φυσική ομορφιά του Όρους είναι εκπληκτική: βρίσκεται όχι μόνο στο αστραφτερό φως στην επιφάνεια του πελάγους και στον επιβλητικό όγκο του ´Αθω του ίδιου, αλλά και στη γεμάτη αποχρώσεις σκιά του φυλλοβόλου δάσους, και στους ορμίσκους και τους μυχούς της ακτής. Εκεί ένας λυρικός ρομαντικός νιώθει να προσεγγίζει το Υπερβατικό, άσχετα από την πίστη του και τις ελπίδες του.

Αλλά για μένα, η κύρια εμπειρία του ´Αθω δεν είναι τόσο η φυσική ομορφιά του παρθενικού τοπίου, όσο η εμβάπτιση του πιστού στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του μοναστικού βίου. Έτσι επισκεφτήκαμε πέντε μονές στα βόρεια και διανυκτερεύσαμε σε τρεις. Σε όλες, μας προσφέρθηκαν φιλοξενία, φιλία και συζήτηση με τους γέροντες, και παροτρυνθήκαμε διακριτικά να συμμετάσχουμε στην προσευχή της κοινότητας. Να ποιο είναι, ειδικά για τον μη ορθόδοξο, το προνόμιο του διαμονητηρίου.

Αγαπώ την ορθόδοξη λειτουργία και έχω παρευρεθεί σε πολλές υπέροχες λειτουργίες. Αλλά στην Ι.Μ. Ιβήρων, τη Σταυρονικήτα και τη Ξενοφώντος, είχα για πρώτη φορά την αίσθηση ότι η λειτουργία άνοιγε πραγματικά το δρόμο προς τις βαθύτατες πνευματικές αλήθειες και εξέθετε την ψυχή στην πιο βαθειά της αναζήτηση. Στη Θεία Λειτουργία της Ιβήρων και στον Εσπερινό της Ξενοφώντος, ντράπηκα για τα δάκρυα στο πρόσωπό μου. Αλλά, κοιτώντας γύρω μου, κατάλαβα ότι δεν ήμουνα ο μόνος. Οι περισσότεροι από εμάς συγκινηθήκαμε εμφανώς από τη θαυμάσια αρμονία της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, καθώς και από τον μεστό λόγο της λειτουργίας και τη σταθερή της προτροπή σε μια πορεία μετάνοιας και ελέους. Για μένα δεν ήταν μόνο μια πολύτιμη εμπειρία που θα φυλάξω, αλλά κάτι που ελπίζω να επαναλάβω στο διάστημα της θητείας μου εδώ στην Ελλάδα.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

SUCCESS STORY ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Για να επιτύχει μια Κυβέρνηση να βγάλει την Ελλάδα από την Οικονομική Κρίση θα πρέπει να κάνει και να πείσει τους Έλληνες να εφαρμόσουν τα εξής:
                                                                                                                                 ===============================
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στα 249 δις Ευρώ το 2012 από 340 δις Ευρώ το 2008. Για να ορθοποδήσει οικονομικά χρειάζεται να ξεπληρώνει το χρέος της των 305 δις Ευρώ (30 χιλ. Ευρώ/Ελληνα) δηλ. χρειάζεται  έσοδα 850 εκ. Ευρώ την ημέρα. Χ 30 ημέρες Χ 12 μήνες = 306.000.000.000 δις.
                                                                                                                                                                                                 =============================================
Οπότε,
-ΟΧΙ  Καταληψεις εργοστασίων, όχι αποκλεισμοί Ακρόπολης, οδών και λιμανιών που ζημιώνουν το Εμποριο, την Παραγωγη, τον Τουρισμο και την Αξιοπιστια, τοσο απαραιτητη στην Οικονομια για Επενδυσεις και για θεσεις Εργασιας!

- Ζητειστε εγγύηση απο ΕΕ για καταθέσεις ως 150χιλ Ε, ωστε να επιστρεψουν καταθεσεις >100 δισΕ που μετεφερθησαν για ασφαλεια σε τράπεζες του Εξωτερικού ! 
- Αυξειστε Εξαγωγες σε Ρωσια, HΠΑ!  Γεμισετε τα κινεζικα πλοια στον Πειραια με ελληνικα προιοντα για να μην επιστρεφουν αδεια στην Κινα!
- Ελαττωστε Εισαγωγες, προτιματε τα Ελληνικα προιοντα!
- Αναπτυξτε Γεωργια (φρουτα, ανθη), κτηνοτροφια και τυροκομια.
- Τριπλασιαστε τους Τουριστες στα 40εκ τον χρονο με ελαττωση του ΦΠΑ!
- Εκδοστε Ομολογα με επιτοκιο 2% και διαθεσετε τα στους Ομογενεις του Εξωτερικο, για την απαλλαγη απο τις ληστρικες Αγορες με επιτοκιο >6%, οπως κανει το μοναχικο Ισραηλ με μεγαλη επιτυχια!
- Αναπτυξτε Αρχαιολογια και αποκατασταση Ελληνικων Μνημειων, Ναυτιλια, Αφαλατωση, Εκπαιδευση, Καινοτομια, Επιχειρηματικοτητα και Πρασινη Ενεργεια, για να υπαρξει Εμπορικο Πλεονασμα, αποφυγη νεου Δανεισμου, ελαττωση της Ανεργιας, επανοδος στην Αναπτυξη και απαλλαγη απο το εξαθλιωτικο Μνημονιο !
- Απαιτειστε αμεση πληρωμη  του φορου που αναλογει σ' οσους ειναι γραμμενοι στη Λιστα Λαγκαρντ
- Απαιτειστε την αποπληρωμη του Γερμανικου Κατοχικου Δανειου και των 162 δισ Ε πολεμικων Αποζημιωσεων, που υπεγραψε  το 1952 να πληρωσει στην Ελλαδα μετα την επανενωση της το 1989 η κατεστραμμενη τοτε Γερμανια!
- Να ελαττωθει η φορολογια!
- Οχι αλλη μειωση Μισθων και Συνταξεων που αφαιρει Χρημα απο την Αγορα και εντεινει την Υφεση !
- Ουδεις Ανεργος, Αεργος! Οι Ανεργοι να εργαζονται στις θεσεις των Λαθρομεταναστων, η εθελοντικα σε ιδιωτικες και Δημοσιες Επιχειρησεις για βελτιωση των Υπηρεσιων και αυξηση της Παραγωγης και Εσοδων, η να μεταναστευσουν σε χωρες της ΕU μεσω Γραφειων Ευρεσεως Εργασιας, αφηνοντας τις οικογενειες τους στην Ελλαδα, οπως εκαναν οι ναυτικοι πριν απο το 1970 και ο πατερας του συγγραφεα της "Ελενης" Γκατζογιαννης που μεταναστευσε στην Αμερικη, αλλα τα 5 παιδια του γεννηθηκαν και μεγαλωσαν στην Ελλαδα!
- Απαιτειστε η Δικαιοσυνη να αποδίδεται σύντομα αναγνωριζοντας, οτι χωρις Δικαιοσυνη, η Φαυλοκρατια, η Παρανομια και το Εγκλημα ανθουν, η Εκτελεστικη και Νομοθετικη Εξουσια διαφθειρονται, οι Επιχειρησεις κλεινουν και η Οικονομια πεφτει σε Υφεση με εξαθλιωση της Κοινωνιας !
- Να παταχθει "το Φακελλακι", αμοιβοντας χρηματικα, οσους αποκαλυπτουν Διαφθορα με αυστηρη τιμωρια των ενοχων!
- O Γιωργος Παπανδρεου που ακολουθησε το παραδειγμα του πατερα του Ανδρεα στη Διαφθορα (ο Ανδρεας  εκλεψε το 1986 2δις $ απο την υπερτιμηση των 50 Μιραζ απο 18 στα 42 εκ$ το ενα και τα "Πανωτοκια" μεσω του Κοσκωτα-google :" The looting of Greece" στο  "Τime") να δικαστει, διοτι με τη διακηρυξη "Λεφτα Υπαρχουν", παρεπλανησε τους Ελληνες, εξελεγη Πρωθυπουργος, αυξησε το Ελληνικο Χρεος, ξεπουλησε τα Ασφαλιστρα Κινδυνου (Credit Default Swaps) στον αδελφο του Ανδρικο για 1.3 δισΕ με σημερινη αξια ~25 δισΕ και οδηγησε την Ελλαδα στην Τροικα και το καταστρεπτικο Μνημονιο με συνεχιζομενες μειωσεις μισθων, συνταξεων, απολυσεις και εξαθλιωση των Ελληνων!
- Να εξετασθουν οι πλουτισαντες φαυλοκρατες πολιτικοι και Δημοσιοι Υπαλληλοι τα τελευταια 20 χρονια με το "Ποθεν Εσχες" και να τιμωρηθουν  οι ενοχοι καταχρησης με φυλακιση και δημευση της περιουσιας τους!
- Να καταργηθουν οι νομοι Ανευθυνοτητας Υπουργων, Ασυλιας των Βουλευτων και Πανεπιστημιακου Ασυλου που ενθαρρυνουν την Ασυδοσια, Διαφθορα και Εγκληματικοτητα!
- Επιμηκυνατε το Κρατικο Χρεος για να γινει βιωσιμο!
- Ολοι να πληρώνουν εισιτήρια μπροστα στον  Οδηγο στα λεωφορεια και να εγκατασταθουν κιγκλιδωματα στο Μετρο για αποκλεισμο των Λαθρέπιβατων!
- Οχι αλλα Κρατικα δανεια απο Εξωτερικο με τοκο >2%!
- Οχι αποκλεισμοι Ακροπολης, βιομηχανιων και κρουαζεροπλοιων που ζημιωνουν την οικονομια!
- Οι διαδηλωτες να μην αποκλειουν ποτε την κυκλοφορια και οι κουκουλοφοροι να συλλαμβανονται για να μην προκαλουν καταστροφες!
- Καλύτερη Παιδεία για να  απολαμβανουν όλοι οι φοιτητές πραγματική δωρεαν Παιδεια!
- Οχι Εισαγωγές  Ελαιολαδου απο Γερμανια και λεμονιων απο Τουρκια, ενω υπαρχουν σε Ελληνικες Αποθηκες!
- Οχι ταξιδια αναψυχης στο Εξωτερικο!
- Καταργηστε τους ληστρικους Μεσαζοντες στη Γεωργια και Εμποριο με χρηση του Διαδικτυου, οπως το εφαρμοζει ο Ηλιας Τσολακιδης στην Κατερινη!
- Χρησιμοποιειτε  φαρμακα που ειναι φθηνοτερα αλλά εξίσου καλά και παταξτε την σπαταλη στα νοσοκομεια!
- Καταργειστε τα κλειστα επαγγελματα για αυξηση των εργαζομενων και βελτιωση των Υπηρεσιων!
- Αγοραζετε Ελληνικα Ομολογα ως επένδυση στην Ελλαδα!
- Χαραξετε και αξιοποιειστε την ΑΟΖ οπως  επραξε η Κυπρος!
- Οργανωστε εθελοντικες ομαδες πυροσβεσης Δασων για να εξαλειφθει η μαστιγα των πυρκαγιων!
- Ενθαρρυνετε >3 παιδια κατα οικογενεια για ευρωστη Ελληνικη Κοινωνια!
- Επαναφερετε την θανατική ποινή για ειδεχθη εγκληματα!
- Eνισχυσετε τους Ελληνες στα Σκοπια , Β.Ηπειρο, Κωνσταντινουπολη και Κυπρο !
- Αποτρεψετε τον εκτουρκισμο των Πομακων στη Θρακη! - -----
- Απομακρυνετε το αγαλμα του Μωχετ Αλη απο την Καβαλα του πατερα του Ιμπραημ που κατεσφαζε τους Ελληνες ως το 1829 και αναγειρετε ανδριαντα στον Βεντρη που αποκρυπτογραφησε την Γραμμικη Β του 1500 ΠΧ ως ελληνικη! - Αναστειλετε την ανεγερση Τζαμιου στην Αθηνα και κρατείστε τον ανεκδιήγητο Μπουτάρη, μεχρις οτου η Τουρκια επιστρεψει την Αγια Σοφια , την Παναγια Σουμελα και τη θεολογικη Σχολη της Χαλκης  στους Ελληνες!
- Απελαστε τους Μωαμεθανους Λαθρομεταναστες!  Μη δεχεστε Μωαμεθανους μετανάστες, διοτι για 1400 χρονια εισβαλλουν, διεισδυουν και υποσκάπτουν καθε χωρα που βρίσκονται, οπως απαιτει το Κορανι, για να επιβαλλουν το νομο της βαρβαρης Ισλαμικης Σαρια σ' ολο τον Πλανητη! Η Ελλαδα υπέφερε στα ~400χρονια υποδουλωσης στους Μωαμεθανους Τουρκους απο σφαγές, εξανδραποδισμους, λεηλασιες, παιδομάζωμα  κοριτσιών για τα χαρεμια και αγοριών για γενιτσαρους, κεφαλικο φόρο , εξευτελισμους, και εξαθλιωση, οπως εγραψε ο Ρηγας στον "Θουριο"και ο Σολωμος στον " Υμνο στην Ελευθερια" που υπαρχουν για μελετη στο Google.
Στην ενδεκατη Εξεγερση για την Ελευθερια απο την τουρκικη σκλαβια το 1821 -1829 η Ελλαδα ειχε >800.000 νεκρους ( Σ. Καργακος), γιαυτο οι Μουσουλμάνοι δεν πρεπει να ξαναμπουν στην Ελλαδα! Οι Μωαμεθανοι Τουρκοι , συνεχιζοντας την αιμοσταγη ιστορια τους , διεπραξαν την Γενοκτονια των Αρμενιων το 1914, των Ελληνων Ποντιων το 1919 και τον εμπρησμο της Σμυρνης το 1922, την εκδιωξη των Ελληνων της Πολης και Σμυρνης το 1955 και της Β. Κυπρου  το 1974 και καθε 29 Μαιου γιορταζουν με λαμπροτητα την κατακτηση της Κωνσταντινουπολης το 1453 απο τους "Απιστους" Ελληνες και την ταπεινωση τους, οπως εντελλει το Κορανι!
- Διαβάστε το Κορανι στο google να δειτε το μισος που διδασκει εναντιων των Εβραιων , Χριστιανων και των αλλων "Απιστων", την καταδικη σε θανατο των Αποστατων απο το Ισλαμ , "των Βλασφημων"και την υποδουλωση των Γυναικων ως κατωτερων των ανδρων!  Το Ισλαμ αποσκοπει στην υποδουλωση ολου του πλανητη με Τζιχαντ που συνεχιζει για 1400 χρονια!
- Εχετε για παράδειγμα τους Ηρωες του Αγωνα του 1821 και τον Καποδίστρια που εργαζόταν αμισθι, το 1912 και το Επος του 1940!
- Παρετε μαθηματα Εργασιας και Πειθαρχιας απο τους εργαζομενους στη Γερμανια, Ιαπωνια και Ν. Κορεα που ποτε δεν απηργησαν και τωρα ευημερουν!
- Δωστε ψηφο στους Ελληνες της Διασπορας να ενισχυθει η Ελλαδα!
- Η παρασταση "Ηχος και Φως " της Ακροπολης να παρουσιαζεται και Ελληνικα για να διδασκονται και οι Νεοελληνες απο τα επιτευγματα των Προγονων!
- Ενθαρρυνατε ανεγερση νεοκλασικων κτιριων που ταιριαζουν στην Ελλαδα!
- Επιμεινετε στην επιστροφη των κλεμμενων αγαλματων του Παρθενωνα απο το Βρετανικο Μουσειο! 
- Να ξεκολλήσουν σημαντικά επενδυτικά σχέδια δεκάδων δις €, όπως έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. 
- Να θεσμοθετηθούν πραγματικές αλλαγές στην γραφειοκρατία, στην πάταξη της διαφθοράς, στο σωστό φορολογικό πλαίσιο  και τη διαφανεια και να θεσπιστεί θέση Υφυπουργού Επενδύσεων παρά τω Πρωθυπουργώ, ώστε να προσελκύσουμε κεφάλαια. 
- Πανεθνική προσπάθεια πρέπει να γίνει με την μέθοδο bypass διαδικασιών και παράκαμψης των προβλημάτων με ανατρεπτικές προθεσμίες στα αργά χρονοδιαγράμματα.

Θα επανέλθουμε...και περιμένουμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
 

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


ΡΕΠΟΥΣΗ, αυτό δεν θα το πιστέψεις ούτε εσύ !!!!!!
 

Το θέμα της ημέρας....
Μαράκι, στην Ιαπωνία έκαναν ένα μνημείο για τα θύματα της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα, το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι από όλον το κόσμο, ενώ ...
κάθε χρόνο στην επέτειο πήγαινε εκεί ο Ιάπωνας αυτοκράτορας και όλη η κυβέρνηση.
Στη μέση του μνημείου υπάρχει η περίφημη "Καμπάνα της Ειρήνης".
Η οποία έχει μια φράση, σε τρείς (3) γλώσσες.
Η μία είναι τα σανσκριτικά,
η δεύτερη τα Ιαπωνικά και
η τρίτη ....μάντεψε!
Δες τους κιτρινιάρηδες τι πήγαν και έκαναν:
Πήγαν και έγραψαν στην καμπάνα "ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ" !!!! Οι αλητήριοι!
 
 
 
 
Ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία, ένα πολύ σημαντικό μνημείο, με ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μήνυμα, έχει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά!

δες και την ιστορία, γιατί στην ιστορία είσαι σκράπας:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park
Την καμπάνα τη δώρισε η ελληνική πρεσβεία και οι Γιαπωνέζοι με περηφάνεια την τοποθέτησαν.
The Peace Bell stands near the memorial to the A-Bomb Children and consists of a large Japanese bell hanging inside a small open-sided structure. Visitors are encouraged to ring the bell for world peace and the loud and melodious tolling of this bell rings out regularly throughout the Peace Park.
The inscriptions on the bell are in Greek, Japanese, and Sanskrit. It is translated as "Know yourself"...
 

Μαράκι, τι λένε αυτοί στο Yale;

Ντάξ΄ οι κ...έλληνες, είναι γνωστή και σιχαμένη φυλή και θέλουν να διατηρηθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. Αλλά αυτή η παλιοράτσα που τόσο μισείς, μόλυνε όλο τον πλανήτη! Δες τι γράφει η είσοδος στο Yale, πανεπιστήμιο με ιστορία 310 ετών, που βρίσκεται στις λατρεμένες μας ΗΠΑ, που ζει το λατρεμένο μας απέθαντο αφεντικό και τα τσιράκια του, όπως ο Τζωρτζ :
 
Μαράκι, δες κι’ αυτό:
Πανεπιστήμιο Βαλέττας, Μάλτα:


 

Μαρία δες το !

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει την είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου :
 


 
 

Μαράκι (Ρεπούση) δες κι αυτό !

 
Κι’ αυτή κοσμεί την αψίδα σε κεντρική γέφυρα επί του ποταμού Μάϊν, στην πόλη της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, με μετάφραση στη γερμανική γλώσσα, στο πλαϊνό της αψίδας:
 
«Πλέων επί οίνοπα πόντον επ’ αλλόθροους ανθρώπους» (‘Ομηρος, Οδύσσεια, Α.183)
(Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες)

 








Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ

 
 
Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά...ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού...

Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη».


Παραδείγματα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: "θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ".

AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!

BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.
 
BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.

BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.

BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.

BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.

CARE = από το καρέζω.

COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.

DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.

DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ

DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.

EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.

EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε

EYES = από το φάεα = μάτια.

FATHER = από το πάτερ (πατήρ).

FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.

FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ (F= δίγαμμα).

GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r , πήρε την σημερινή έννοια.

HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.

HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό 'ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).

I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.

ILLUSION = από το λίζει = παίζει.

ΙS = από το είς.

KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).

KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με ( ...;είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).

LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).

LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και 'λάF ω ' σημαίνει "θέλω πολύ".

MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.

MATRIX = από το μήτρα.

MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.

MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.

MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.

ME = από το με.

MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.

MENACE = από το μήνις.

MENTOR = από το μέντωρ.

MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).

MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το ...; menu!

MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda ).

MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.

MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).

MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.

MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου.

MOW = από το αμάω = θερίζω.

NIGHT = από το νύχτα.

NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ("νέ τρώει, νέ πίνει"), ή ( νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.

PAUSE = από το παύση.

RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.

RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.

RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ. ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.

SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία (') προφέρεται ως σ = σερπετό.

SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.

SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).

SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.

SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω ( σπονδή).

TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.

TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.

YES = από το γέ = βεβαίως.

WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.
 

Eργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου , Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών».
 

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ή ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ........

Τελευταία γινονται πολλα στον τοπο μας...στα εργασιακα, στους μισθούς μας, στην ανεργια ..σε ολα.  ΜΑΣ "λεηλατούν" ασύστολα, αλλα εχω απογοητευτεί βασικα απο τον Ελληνικό λαο.....διότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ...


Η χρεοκοπία αυτού του λαού είναι πρωτίστως ψυχολογική και το γεγονός αυτό είναι το τραγικότερο απ όλα. Παρά την διαρκώς πολλαπλασιαζόμενη βία και βαρβαρότητα που ασκείται ανελέητα πάνω του, ανά μήνα περίπου, με κάθε νέο εκβιασμό, κάθε νέα «δόση» και με κάθε νέα «σωτηρία» της πατρίδας, δεν κουνιέται απολύτως τίποτα!!!  'Ολοι στη "μουρμούρα" , αλλά δεν γινόμαστε " πιράνχας"  να τους κατασπαράξουμε.

Ούτε καν και αυτοί οι περήφανοι κουκουλοφόροι!  ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ? ..ΠΟΥ  επί άλλων κυβερνήσεων έκαναν βόλτες στο Κολωνάκι καθημερινά και σπάγανε τις βιτρίνες στη Σκουφά και στην Πατησίων έτσι για πλάκα, ...τώρα έχουν εξαφανιστεί από προσώπου πεζοδρομίου.
 

Αυτή η ψυχολογική χρεοκοπία έγινε επειδή...

1) Δεν υπαρχει συννενόηση. Εδω δεν υπαρχει σε μια μικρη οικογενεια...σε ενα κουτσοχωρι η μικρο χωριο..δεν υπαρχει συννενόηση στην ιδια την πολυκατοικια...οπου αν μενουν 15 οικογενειες, θα ακουσεις 17 γνωμες στη συνελευση...!! Εφαρμόζουν το "Διαίρει και Βασίλευε".....και εμείς από Ομόνοια και Συνεργασία δεν έχουμε ακούσει τίποτα

2) Μας έχουν πεισει ΟΤΙ ΦΤΑΙΜΕ! Ενω δεν φταιμε!! Πολύ απλα για τα μικροαμαρτηματα που επητηδες μας αφησαν να εχουμε...πχ καποιο βισματακι, καποιο λαδωματακι, καμια επιδοτησουλα, εξυπηρετησεις κλπ τα οποια ειναι μικρης σημασιας τα περισσοτερα σε σχέση με τα ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣ που κάναν πάρτυ μερικες εκατονταδες επώνυμα ΛΑΜΟΓΙΑ, golden boys,  boyyys ...ok και girls..) και βουλευτες-υπουργοί και μεγαλοκαρχαριες!!! Ετσι λοιπον με την κατα Παγκαλοια ρήση...πρεπει να εχουμε ενοχες, έτσι ωστε να μην αντιδρούμε διότι εχουμε πειστει οτι φταιγαμε, ενω ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!! ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ!! (εκτος απο αυτους που προανεφερα..,.)

3) Ο καθενας εχει τα δικα του μικροπροβληματα και κυριως μεγαλοπροβληματα...ειναι πολλα και ολα ειναι διαφορετικης φυσης, αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτών ειναι αποτελεσμα εμμεσο ή άμεσο απο την τροικα και δεν κοιταμε να λυσουμε τα του συνόλου αλλα μόνο τα δικά μας !!!! ΔΗΛΑΔΗ ....εχουμε επίσης γινει εγωιστές....ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ..ΚΑΙ ακομα νομιζουμε οτι δεν ηρθε η δικη μας η σειρα ενω ο γειτονας καιγεται μπροστα μας.. IQ τζατζικιού όλοι! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ..
4)   Αυτός ο ανάδελφος τόπος δεν διαθέτει μίντια και ενημέρωση με μια τουλάχιστον στοιχειώδη εθνική συνείδηση; Δεν υπάρχουν μόνο δοσίλογοι πολιτικοί αλλά και δοσίλογοι μεγαλοδημοσιογράφοι και αν οι δημοσιογράφοι είχαν κάποια συνείδηση και οι πολιτικοί αναγκαστικά θα ήταν καλύτεροι.

5) Με το που παίρνουν τα μετρα παιζουμε πόλεμο μεταξύ μας.! Η Διχόνοια που λέγαμε, πχ...καλα καναν τους δεητζηδες..(λενε οι μισθωτοι ιδιωτικου) ..καλα καναν τους μαγαζατορες..λενε οι αλλοι, καλα καναν τους ταδε συνταξιουχους..καλα καναν τους της ΕΡΤ !!..καλα καναν λενε καποιοι ανεγκεφαλοι για την δημοτικη αστυνομια...καλα καναν ΠΟΥ ΔΙΩΞΑΝ ΤΟΥΣ ΤΑΔΕ..ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΡΝΑΝΕ.....που κοψανε εδω κοψαν εκει....χωρις να σκεφτονται ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ..ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ !!....



Να τονισω εδω πως οι τροικανοι-παγκοσμοιοποιητες-
μασωνοι  και το λοιπο κακό συναπαντημα... δυστυχως ξέρουν πολύ καλα ποσο τελεια βγαζουμε μονοι τα ματια μεταξυ μας ....ξερουν τι κανουν και γι αυτο κανουν οτι θελουν..πονταρουν κοινως στη διχονοια....ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

6) Και τέλος εχουμε τους όψιμους αρχισυνδικαλισταραδες ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ που παιζουνε τον κρυφο παιχτη του κρατους που με τις απεργιούλες στην ουσια γλιτωνουν εξοδα απο το δημοσιο και ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΤΙ!! ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ...ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΧΟΥΝ ΠΕΙ???....
Αυτοί κάνουν μια μέρα πριν την ψήφιση των μνημονίων ή των πολυνομοσχεδίων και νομίζουν ότι κάτι κάνουν ή ότι μας ξεγελούν....ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΑ.....

7)  Πρέπει να υπάρξει ένα όραμα, μια ιδέα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει η πνευματική τροφή που θα καλύψει την πνευματική αναζήτηση που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να δράσει.  

8)  Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος και ορατός εχθρός. Κανένας λαός δεν ξεσηκώνεται ποτέ με αντίπαλο έναν αόρατο εχθρό  που δεν μπορεί να τον δει. Πρώτα είχαμε τον Μπιν Λάντεν, τώρα τις αγορές, τους δανειστές και την παγκοσμιοποίηση.
 9) Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική βελτίωσης της παρούσας θέσης. Δηλαδή ξεσηκώνεται ένας λαός, όχι για να πάει αυτοκτονικά σε χειρότερη κατάσταση, αλλά για να βελτιώσει τη ζωή του. Ποια είναι άραγε η εναλλακτική πρόταση που υπόσχεται καλυτέρευση της θέσης του λαού σήμερα;

10) Θα πρέπει να υπάρξει Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα που θα ενσαρκώνει τις περισσότερες από τις προηγούμενες προϋποθέσεις, θα εκφράσει τη λαϊκή συνισταμένη και θα τεθεί επικεφαλής της λαϊκής εγρήγορσης. Κανένας λαός ποτέ δεν ξεσηκώνεται μόνος του άτακτα και ασυντόνιστα. 

Όμως το καθεστώς δεν είναι αφελές. Σκόπιμα με την προπαγάνδα του, μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ κ.λ.π. δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολίες, ώστε να μην σχηματοποιούνται το όραμα και η εναλλακτική λύση, να σβήνονται εύκολα τα ίχνη του εχθρού και να μην προβάλλονται ικανά πρόσωπα με ιδέες που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσουν ηγέτες. Γι' αυτό και βλέπουμε να ανακυκλώνονται με κολοσσιαίες και προκλητικές αμοιβές τα ίδια φθαρμένα υλικά...

 κατά τα άλλα.........



Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΖΩΗΣ...Το όραμα ενός καλύτερου κόσμου

Η οικοκοινότητα ως μοντέλο ζωής επαναφέρει τον άνθρωπο σε μια αρμονική σχέση με το φυσικό περιβάλλον , δημιουργεί τις καλύτερες προυποθέσεις για προσωπική και πολιτιστική ανάπτυξη , καθορίζει πραγματικές ηθικές αξίες και προάγει την πνευματική εξέλιξη .Υπάρχουν διαφορές σε κάθε οικοκοινότητα , και αυτό είναι πολύ  ευχάριστο .Ένα κοινό όραμα εμπνέει όλες τις οικοκοινότητες .
Το όραμα ενός καλύτερου κόσμου .
προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλού.
Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.
Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι"
Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γίa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και πλανήτη θέλουμε.
Νομικό πρόσωπο του Πελίτι
Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.
Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των  ντόπιων ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
Εξερευνητικές αποστολές
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα.  Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 2000  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από  120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.
Αποστολές σπόρων
Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι. Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.Δωρεάν σπόροι διανέμοντα και μέσα από τις εκδηλώσεις του Πελίτι. Υπολογίζουμε ότι διανέμουμε δωρεάν πάνω από 20.000 φακελάκια με σπόρους το χρόνο. Την περίοδο Οκτώβριος 2012 Φεβρουάριος 2012 απαντήθηκαν 2.000 γράμματα μόνο από το γραφείο του Πελίτι, χωρίς να υπολογίσουμε τις τοπικές ομάδες και τους συμμετέχοντες στα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα…»

Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών. Το Σάββατο 11 Μαΐου του 2013 θα πραγματοποιηθεί η 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από τη 10η Πανελλαδική πραγματοποιείτε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.
Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.  Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
2.  Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.  Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.  Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
kata_topous_2012_sΚατά τόπους αγροκτήματα
Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα...» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών. Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Είναι ένας χάρτης για το πού υπάρχουν καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών. Το πώς καλλιεργούνται οι ποικιλίες είναι ένα δεύτερο θέμα για το Πελίτι στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν. Ακόμη τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι το βασικό έντυπο του Πελίτι, παρουσιάζουν αυτά που έγιναν και αυτά που είναι να γίνουν κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Από το Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφορεί το 12ο τεύχος.
7η Απριλίου μέρα αφιερωμένη από το Πελίτι στις ντόπιες ποικιλίες
Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης πρότεινε στο δάσκαλο Νίκο Δομπάζη οι μαθητές του να μοιράσουν φυτά από ντόπιες ποικιλίες στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Από αυτή την πρώτη δημόσια διανομή ντόπιων ποικιλιών, καθιερώσαμε την "7η Απριλίου" ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες. Σήμερα πραγματοποιούντε δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αλμυρό, Αθήνα, Εύβοια, Αίγινα, Ηράκλειο, κ.α. Η εκδήλωση πέρασε τα σύνορα της χώρας μας και πήγε στη γειτονική Τουρκία και όχι μόνο. Στη γιορτή πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.
Τοπικές ομάδες του Πελίτι
Από το 2006 έχουν ξεκινήσει να φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας τοπικές ομάδες του Πελίτι με κύριο μέλημα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο.
Σήμερα Φεβρουάριος 2013 υπάρχουν 11 τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα.
Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών
Το "εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών", είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές.
Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης μαζί με τη Σοφία Γίδα ξεκίνησαν το "Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι"  με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.  Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο "από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά" Από το Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφορεί το 11ο τεύχος.
Τα Οικονομικά του "Πελίτι"
Το Πελίτι στηρίζει τις δράσεις του σε εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες στα δύο δίκτυα του Πελίτι, οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές οι εθελοντές στις γιορτές και τις εκδηλώσεις του Πελίτι, ξεπερνάνε τους 700 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου τη σχολική χρονιά συμμετείχαν κοντά στους 1000 μαθητές.
Τα έσοδα του Πελίτι είναι από:
α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του
β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες, cd, dvd, κ.α).
γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.
Αν επιθυμείς μπορείς να γίνεις οικονομικός υποστηρικτής του Πελίτι,
Με την ελάχιστη συνδρομή των 20 ευρώ θα λαμβάνεις κάθε χρόνο την ετήσια έκδοση "Κατά τόπους αγροκτήματα..."
Για την οικονομική υποστήριξη του "Πελίτι" έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.
Αριθμός λογαριασμού: 198 04 003033 49
IBAN:GR21 0430 2120 0019 8040 0303 349
BIC:ABGRGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι
είναι σημαντικό, να μας ενημερώσετε  για την κατάθεση σας στο peliti@peliti.gr ή στο τηλέφωνο 2524022059 (εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι).
Η γη του Πελίτι
Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Νομού Δράμας.
Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
Από τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια οργάνωσης της συλλογής των σπόρων που έχει στα χέρια του το Πελίτι. Στο πρόγραμμα είναι να καταγραφούν όλα τα δείγματα σπόρων σε μια βάση δεδομένων, να τοποθετηθούν σε κατάλληλες συσκευασίες και συνθήκες για την διατήρησή τους και να οργανωθεί ένα σχέδιο για την ανανέωση των δειγμάτων. Η ανανέωση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η παλαιότητα, η σπανιότητα και το μέγεθος του δείγματος. Η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια που όμως δεν ολοκληρώθηκε. Για την οργάνωση της τράπεζας, ο Δήμος Παρανεστίου παραχώρησε στο Πελίτι το κτήριο του σχολείου του χωριού Καρποφόρο. Στον συγκεκριμένο χώρο μεταφέρθηκαν όλοι οι σπόροι και ξεκίνησε μια προσπάθεια να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης (και ανάλογος των δυνατοτήτων μας). Υπολογίζουμε ότι τα δείγματα της συλλογής είναι περισσότερα από 2000.
Η οργάνωση αυτή ήταν πλέον επιτακτική γιατί ορισμένα από τα δείγματα σπόρων είναι αρκετά παλιά κινδυνεύοντας να χάσουν την βλαστικότητά τους και το κυριότερο, ότι μπορεί να είναι μοναδικά. Επίσης, αποτέλεσμα της ελλιπούς οργάνωσης ήταν η καταστροφή ενός αριθμού δειγμάτων – ευτυχώς μικρού- λόγω πλημμύρας της αποθήκης στην οποία βρίσκονταν.
Η πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος είναι μια πρόκληση μιας και είναι κάτι που στήνεται από την αρχή. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, όπως οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού. Επίσης, λόγω της συσσώρευσης των σπόρων όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κάποια ουσιαστική καταγραφή, υπάρχουν δείγματα για τα οποία δεν έχουμε καμία πληροφορία (όνομα ποικιλίας, χαρακτηριστικά, τόπος συλλογής, ηλικία δείγματος κ.α.). Τα δείγματα αυτά πρέπει σιγά - σιγά να τα καλλιεργήσουμε και να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά τους, να τα αξιολογήσουμε και να δούμε κατά πόσο διαφέρουν από τα ήδη καταχωρημένα. Ήδη φέτος (2013) θα προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε και να χαρακτηρίσουμε περίπου 100 από τα δείγματα της συλλογής.
Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ήταν ότι κάποια δείγματα είχαν προσβληθεί από διάφορα έντομα. Με την μεταφορά όλων των δειγμάτων σε ένα σημείο, οι προσβολές μεταφέρθηκαν και σε άλλα δείγματα που δεν ήταν σωστά συσκευασμένα. Ευτυχώς, υπάρχει κόσμος με εμπειρία πάνω στο θέμα της διαχείρισης σπόρων, ο οποίος είναι πρόθυμος να μοιραστεί μαζί μας τεχνογνωσία και πληροφορίες και να μας συμβουλεύει για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Καλό είναι να αναφερθεί ότι η τράπεζα σπόρων είναι συμπληρωματικός τρόπος διατήρησης και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την διατήρηση των τοπικών ποικιλιών στον αγρό, η οποία υποστηρίζει τις διαδικασίες ανάπτυξης και προσαρμογής των φυτών στα περιβάλλοντα τους. Σκοπός λοιπόν της τράπεζας σπόρων είναι η δημιουργία ενός «θησαυροφυλακίου» για περιπτώσεις κάποιας απώλειας. Τον ρόλο της διατήρησης της αγροβιοποικιλότητας εξακολουθεί να τον έχει ο γεωργός, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας.
Για περισσότερες πληροφορίες
Το γραφείο του Πελίτι είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι. Βρίσκετε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του νομού Δράμας. Για να μας επισκεφθείτε θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει ραντεβού, τηλ.2524022059, ευχαριστούμε.

Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά.
Για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 17 περιοχές της γης που η φυτοποικιλότητά τους έχει παγκόσμια σημασία. Από τα 12000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ευρώπη στη χώρα μας φύονται περίπου 5700 είδη φυτών από τα οποία τα 740 (13%) είναι ενδημικά. Στην Κρήτη υπάρχουν 1.800 αυτοφυή φυτά. Από αυτά το 10% ,δηλαδή 180 φυτά, είναι ενδημικά που σημαίνει ότι φύονται μόνο στην Κρήτη. Η Αγγλία είναι τέσσερις φορές πιο μεγάλη από την Ελλάδα, έχει μόνο 2000 αυτοφυή φυτά, σχεδόν όσα και η Κρήτη, και κανένα ενδημικό.
Ποιες είναι οι ντόπιες ποικιλίες;
Είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας, π.χ η φάβα της Σαντορίνης καλλιεργείται από 1500 π. Χ.
Γιατί να κρατήσουμε τις ντόπιες ποικιλίες;
  • Έχουν μεγάλη γενετική βάση
  • Κάθε χρόνο μπορούμε να κρατάμε το δικό μας σπόρο
  • Έχουν αρώματα, χρώματα και γεύσεις
  • Μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία

Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
  • η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.
  • η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
  • η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας.
Το Πελίτι έδωσε βαρύτητα στην αρχή στις εξερευνητικές αποστολές, ταξίδεψε με τα πόδια και ότο στοπ για να βρει τους ανθρώπους που κρατάνε το δικό τους σπόρο. Οι ντόπιες ποικιλίες δεν ανήκουν σε μας, εμείς είμαστε απλά διαχειριστές τους και οφείλουμε να τις παραδώσουμε στις νέες γενιές. «Γεννήθηκε απόψε ένα παιδί.
Ελπίζει ακόμη στους ανθρώπους ο Θεός…»
7η Απριλίου: μέρα αφιερωμένη από το Πελίτι στις ντόπιες ποικιλίες.
Θέλαμε να βγούμε σ’ ένα δημόσιο χώρο και να προσφέρουμε φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες. Έτσι ξεκινήσαμε το 2002 στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, οι μαθητές να μοιράζουν τα φυτά της ελπίδας. Η 7η Απριλίου πήγε στην Αίγινα, σε όλη την Ελλάδα αλλά και πέρα και τα σύνορα της.
Κάτι χάσαμε, κάτι κερδίσαμε, το σημαντικό είναι να έχουμε θετική σκέψη και να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να ονειρευόμαστε.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
  • Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την τροφή μας ή ένα μέρος της
  • Να προτιμάμε προϊόντα από την περιοχή που ζούμε
  • Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση
  • Να προτιμάμε προϊόντα ανομοιόμορφα στο μέγεθος και στο σχήμα
  • Να αναζητήσουμε τους ντόπιους σπόρους στους δικούς μας, στους γείτονες μας……
  • Να συνδέσουμε τον τουρισμό με τις τοπικές ποικιλίες
Η κοινότητα Πελίτι, η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου αλλά έχει δώδεκα τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα.
Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά
Ποιος φταίει;
Πάρε την ευθύνη που σου αναλογεί
Εμείς οδηγήσαμε με τις επιλογές μας τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση
Εμείς θα τον οδηγήσουμε με τις επιλογές μας και τα όνειρά μας σε κάτι καλύτερο. Ότι βλέπουμε στον υλικό κόσμο είναι υλοποιημένα όνειρα ανθρώπων που όταν ξεκίνησαν να τα υλοποιούν τους κορόιδεψαν, τους είπαν ότι δεν γίνονται αυτά αλλά αυτοί με επιμονή και υπομονή συνέχισαν. Έτσι σήμερα πετάμε στον αέρα, ταξιδεύουμε με καράβια, μιλάμε από απόσταση και έτσι θα οδηγηθούμε σε έναν καλύτερο κόσμο γιατί αυτό είναι το όνειρο μας.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ?


...ΕΓΩ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΛΕΩ?
Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές ;;;;...ΟΧΙ.....                                    ΚΟΤΕΣ ΟΜΩΣ, ΜΠΟΡΕΙ!!!!!!!
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ...ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΣΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ...............
ΟΧΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ¨"ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΔΙ"...
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΗΘΟΥΜΕ.......

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥ ΤΩΝ ACTIVE MEMBER  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
.......που τους είχαμε φέρει και στη Χαλκίδα πέρσι...........
 http://www.youtube.com/watch?v=ifwc2LZFyfs

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ή ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ?

ΣΑΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 1/100 ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.....
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ....

Η συγχώνευση της Εθνικής τράπεζας με τη Eurobank θα δημιουργούσε έναν τραπεζικό κολοσσό από την Αίγυπτο στα νότια μέχρι την Μολδαβία  στο Βορρά μαζί με την πολύ δυναμική Finansbank στην αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας και δεν θα μπορούσε ούτε να ελεγχθεί ούτε να πουληθεί σε χαμηλή τιμή, για να μην πούμε ότι ήταν αδύνατο να πουληθεί και να ελεγχθεί απόλυτα από τους δανειστές.

Το οικόπεδο που λέγεται «Εθνική Τράπεζα» είναι γωνία. Όποιος το ελέγχει, ελέγχει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αποφασίζει αυτός ποιες επιχειρήσεις και ποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια δανεισμού. Ελέγχει τις επισφάλειες, τα κόκκινα δάνεια, μπορεί να βάλει στο χέρι ακίνητα και επιχειρήσεις, μέσω των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Για να υπάρχει όμως ελευθερία κινήσεων και διαφανής άσκηση της ιδιωτικής τραπεζικής το μεγάλο ζητούμενο είναι να παραμείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια, αφού η παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας επιβάλλει μία τράπεζα που δεν θα ελέγχεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ουσιαστικά από τους δανειστές και την χειραγώγησή τους.
.
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ...ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...  ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ,
ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.



Για την Ευρώπη προκύπτει ότι οι ενέργειες της Γερμανίας ( αλλά και των ΗΠΑ ) στην Κύπρο δεν ήταν κάποιο τραγικό λάθος, αλλά ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο
Το σχέδιο είναι απλό. Θα επιτευχθεί η δημιουργία ενός «σκληρού» κεντρικού πυρήνα ελέγχου παράλληλα με την εφαρμογή βίαιων μέτρων με την ευκαιρία των αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Στο σκληρό πυρήνα θα είναι το αμερικανοκρατούμενο ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ. Σήμερα βλέπουμε ότι και οι τρεις τους  είναι έτοιμοι να υπαγορεύσουν πόσα χρήματα θα "κουρευτούν"  αυτόματα από τους λογαριασμούς των καταθετών, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το σύστημά τους. 

Αν υπάρξει κάποια αντίσταση, όπως το Κυπριακό Κοινοβούλιο που ήθελε να παύσει το Διοικητή της Τράπεζας της Κύπρου που βοήθησε  στο "κούρεμα", ο  Draghi της ΕΚΤ τους έστειλε καυστική επιστολή που τους προτρέπει να μην του ασκούν πιέσεις για παραίτηση, ή  θα μπορούν οι Βρυξέλλες να κλείσουν τις υπηρεσίες που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε: τις τραπεζικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (internet banking), τα ATM και τις τράπεζες

Η Γερμανία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στην περίπτωση αυτή, αφού μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στα Cayman και στα Barbedos.

 

 

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ: Πώς σώθηκαν τα εκθέματα του Μουσείου.

      Τα θαμμένα αγάλματα του πολέμου.

         Επί έξι μήνες πριν από την εισβολή των Γερμανών μια ομάδα από εργάτες και αρχαιολόγους έσκαβε τα δάπεδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για να θάψει εκεί ό,τι πολυτιμότερο έχει η Αθήνα: τους κούρους και τις ληκύθους της.

Magnify Image
Από την προετοιμασία απόκρυψης των επιτύμβιων γλυπτών του Μουσείου. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού
Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατέλαβαν την Αθήνα. Την επομένη, νωρίς το πρωί, οι Γερμανοί αξιωματικοί που ανέβηκαν με φόρα τα μαρμάρινα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαπίστωσαν με έκπληξη ότι παραλάμβαναν ένα κτίριο άδειο. Δεν βρήκαν πουθενά ούτε ίχνος από τα χιλιάδες πολύτιμα εκθέματα που κοσμούσαν το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας τα προηγούμενα εξήντα χρόνια της λειτουργίας του.
Αντί για αγάλματα, στέκονταν μπροστά τους παγωμένοι και ανέκφραστοι οι λιγοστοί αρχαιολόγοι και οι φύλακες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα. Στις επίμονες ερωτήσεις τους, εκείνοι απάντησαν σιβυλλικά, ότι τα αρχαία είναι εκεί όπου όλοι γνωρίζουν, κάτω από τη γη. Και είναι αλήθεια ότι τα αρχαία είχαν μόλις επιστρέψει ξανά στο χώμα, δηλαδή στη μοναδική κιβωτό του κόσμου στην οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν ασφαλή. Η εύθραυστη ευρωπαϊκή τάξη του Μεσοπολέμου ήταν αισθητή στις ελληνικές κυβερνήσεις πολύ καιρό πριν από την κήρυξη του πολέμου. Από το 1937 η κυβέρνηση Μεταξά είχε ξεκινήσει αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, προκειμένου να εκπονηθεί από κοινού ένα πλήρες σχέδιο διαφύλαξης των αρχαίων από τις αεροπορικές επιδρομές και από το ενδεχόμενο των οδομαχιών εντός των πόλεων.
Στην επίμονη απαίτηση του κράτους να συνταχθούν κατάλογοι και να ταξινομηθούν τα αρχαία σε κατηγορίες με βάση τη σπουδαιότητά τους οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας υποστήριζαν σταθερά ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επιλογής και ότι όλα τα αρχαία (εκτεθειμένα και αποθηκευμένα) έπρεπε να διασωθούν σε περίπτωση πολέμου. Μάλιστα, ο Νικόλαος Κυπαρίσσης, Έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών (Αττικής και Μεγαρίδος εκτός Πειραιώς), σε εμπιστευτική του έκθεση προς το υπουργείο στις 11 Αυγούστου 1937 αναφέρει ότι, αντί να δαπανηθούν μεγάλα ποσά για την κατασκευή καταφυγίων για ορισμένα από τα αρχαία, θα ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε νέους χώρους φύλαξης, ασφαλείς από φωτιά και βομβιστικές επιθέσεις, σε κηρυγμένες «αρχαιολογικές πόλεις», οι οποίες με διεθνείς συμβάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιερές και απαραβίαστες. Και υπέδειξε την περιοχή της Ακρόπολης ως μία από αυτές. Ωστόσο, η πραγματικότητα διέλυσε τις ελπίδες και τις λιγοστές αμφιβολίες για το επερχόμενο κακό. Οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου των καταστροφών εντείνονταν με την πάροδο του χρόνου.
Στις 18 Ιουνίου 1940 ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Σπέντζας ανακοίνωσε με εμπιστευτικό του έγγραφο ότι «Από σήμερον απαγορεύομεν την χορήγησιν κανονικών αδειών, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου». Με την κήρυξη του πολέμου τέσσερις μήνες μετά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντέδρασε αστραπιαία. Με έγγραφό της στις 11 Νοεμβρίου 1940 που απεστάλη σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις, εξέδωσε ειδικές τεχνικές οδηγίες «διά την προστασίαν των αρχαίων των διαφόρων μουσείων από τους εναερίους κινδύνους». Σε αυτές προβλέπονταν δύο τρόποι ασφάλισης των ογκωδών και μη μετακινήσιμων εκθεμάτων. Ο πρώτος ήταν «διά της περικαλύψεως του αγάλματος διά γαιοσάκκων, αφ’ ου προηγουμένως τούτο περιβληθή δι’ ενός ξυλίνου ικριώματος επενδεδυμένου διά σανίδων ως το υπόδειγμα» και ο δεύτερος, που προκρίθηκε ως αποτελεσματικότερος, με την κατάχωση των αγαλμάτων εντός του δαπέδου της αίθουσας ή στην αυλή του μουσείου ή σε περιφραγμένες αυλές και υπόγεια δημόσιων ιδρυμάτων. Η μέθοδος της κατάχωσης, μάλιστα, δινόταν με κάθε λεπτομέρεια. Τα αγάλματα έπρεπε να αποτεθούν στον πυθμένα του ορύγματος που ήταν επενδεδυμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα, σε οριζόντια θέση (σαν νεκρά σώματα σε τάφο), να καλυφθούν με αδρανή υλικά και το όρυγμα να σφραγιστεί με πλάκα τσιμέντου. Για τα χάλκινα και για τα πήλινα προβλεπόταν η φύλαξη εντός κιβωτίων επενδεδυμένων με κερόχαρτο ή πισσόχαρτο για τον φόβο της υγρασίας.
Magnify Image
Η απόκρυψη του Κούρου του Σουνίου ΕΑΜ 2720 στο όρυγμα που είχε διανοιχθεί μπροστά από το βάθρο του. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμανε συναγερμός. Με υπουργική απόφαση συστάθηκε η Επιτροπή Απόκρυψης και Ασφάλισης των εκθεμάτων του, με επικεφαλής τρεις Αρεοπαγίτες και μέλη τον γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Γεώργιο Οικονόμο, τον προσωρινό διευθυντή του μουσείου Αναστάσιο Ορλάνδο, τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο, τους εφόρουςΓιάννη Μηλιάδη και Σέμνη Καρούζου, την επιμελήτριαΙωάννα Κωνσταντίνου και ορισμένους μηχανικούς και αρχιτέκτονες του υπουργείου. Στην ομάδα προστέθηκαν και εθελοντές, όπως ο διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Otto Walter, ο Βρετανός αρχαιολόγος Allan Wace και o ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης, που ήταν τότε πρωτοετής φοιτητής Αρχαιολογίας. «Πολύ πρωί, πριν να δύσει η σελήνη, συγκεντρώνονταν στο μουσείο όσοι είχαν αναλάβει την εργασία τούτη. Νύχτα έφευγαν το βράδυ για να πάνε στα σπίτια τους» γράφει χαρακτηριστικά η Μεγάλη (για όσους γνωρίζουν) Σέμνη Καρούζου.
Η φύλαξη των γλυπτών γινόταν ανάλογα με το μέγεθος και τη σημασία του καθενός. Τα μεγαλύτερα από αυτά παρατάσσονταν όρθια σε βαθιά ορύγματα που είχαν ανοιχτεί στα δάπεδα των βόρειων αιθουσών του μουσείου, το οποίο ήταν, άλλωστε, θεμελιωμένο πάνω στον μαλακό βράχο.
Για την κάθοδο των αγαλμάτων στα ορύγματα χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι ξύλινοι γερανοί, τους οποίους χειρίζονταν αδιάκοπα οι τεχνίτες του μουσείου. Τα ορύγματα, που έμοιαζαν με πολυάνδρια, δηλαδή με ομαδικούς τάφους, συγκέντρωσαν ένα σαστισμένο πλήθος μορφών, σαν αυτό που εικονίζεται στην πιο πολύτιμη από τις φωτογραφίες του ομώνυμου αρχείου του μουσείου. Ανάμεσα στις μορφές των αγαλμάτων, που στέκονται αμήχανα στον νέο τους τάφο, βρίσκεται κι ένας από τους ανώνυμους πρωταγωνιστές του Έπους της Απόκρυψης. Ένας τεχνίτης του μουσείου που κοιτά αφηρημένα τον φακό. Κι έτσι όπως συμμερίζεται την αβέβαιη μοίρα των ημερών, καταλήγει να μην ξεχωρίζει από το πλήθος τριγύρω.
«Αν καμιά ζημιά δεν έγινε στα μάρμαρα, παρόλες αυτές τις μετακινήσεις, οφείλεται τούτο κυριότατα στο ότι προϊστάμενος του συνεργείου των εργατών ήταν τότε, έως και στα πρώτα χρόνια ύστερ’ από τον πόλεμο, ο παλαιός, έμπειρος και αφοσιωμένος γλύπτης των ελληνικών μουσείων Ανδρέας Παναγιωτάκης» αφηγείται η Σέμνη Καρούζου.

Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια του μουσείου. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση.

Τον Οκτώβριο του 1940, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, μόλις είχα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο, πρωτοετής φοιτητής» θυμάται σε συνέντευξή του ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης. «Η απόκρυψη είχε ήδη αρχίσει κι εγώ προσέφερα την εθελοντική μου εργασία. Με έβαλαν σε μία από τις αποθήκες, όπου υπήρχαν τεράστια κασόνια. Η δουλειά μου ήταν να τυλίγω ταναγραίες σε παλιές εφημερίδες και με μεγάλη προσοχή να τις τοποθετώ στα κασόνια. Μετά, τη δουλειά συνέχιζε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί.
Όλοι δουλεύαμε ενάντια στον χρόνο, με τον φόβο της εισβολής των Γερμανών, και βέβαια με τεράστια προσοχή. Οι Ταναγραίες τυλίγονταν εύκολα. Όμως τα αγγεία έσπαγαν ακόμα πιο εύκολα… Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια του μουσείου. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση. Στη συνέχεια χυνόταν πάνω τους άμμος που ξεχώριζε το ένα από το άλλο και τα σκέπαζε και από πάνω έπεφτε πλάκα τσιμέντο. Τα παράθυρα των υπόγειων χώρων τα φράζανε με τσουβάλια από άμμο. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούσαν να πάθουν τίποτε από αεροπορική επιδρομή». Τα ξύλινα κιβώτια με τα πήλινα αγγεία και τα ειδώλια, καθώς και με τα χάλκινα έργα, τοποθετούνταν στις ημιυπόγειες αποθήκες της επέκτασης του μουσείου, που είχε μόλις ολοκληρωθεί προς την οδό Μπουμπουλίνας. Μετά τη συμπλήρωση των χώρων, τα δωμάτια γεμίζονταν μέχρι την οροφή με στεγνή άμμο, προκειμένου να αντέξουν τη διάρρηξη της τσιμεντένιας πλάκας της οροφής τους από ενδεχόμενο βομβαρδισμό.
Ένα στιγμιότυπο αυτής της εργασίας του εγκιβωτισμού αποτυπώθηκε σε μία ξεχωριστή φωτογραφία, τη μόνη που εικονίζει τους τεχνίτες του μουσείου σε μια στιγμή ανάπαυλας να κοιτούν ανέκφραστοι τον φακό, ανθρώπους που αναρωτιέται κανείς για την τύχη τους τους σκληρούς μήνες της αθηναϊκής Κατοχής.
Η Σέμνη Καρούζου διέσωσε το όνομα ενός από αυτούς:«Σε όλη την εργασία του ξεριζώματος και του εγκιβωτισμού των αρχαίων της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνημάτων πρωτοστατούσε ο μακαρίτης αρχιτεχνίτης Γεώργιος Κοντογιώργης, ένας από τους τεχνίτες που τόσα προσέφεραν και προσφέρουν στην ανάδειξη και την ασφάλεια των αρχαίων». Ταυτόχρονα με τα αρχαία εγκιβωτίστηκαν και οι πολύτιμοι κατάλογοι του μουσείου, δηλαδή τα βιβλία καταγραφής και τεκμηρίωσης των αρχαιοτήτων του.
Τα κιβώτια αυτά παραδοθήκαν στον γενικό ταμία της Τράπεζας της Ελλάδος στις 29 Νοεμβρίου 1940. Στις 17 Απριλίου 1941, στο κεντρικό κατάστημα της ίδιας τράπεζας, υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής των ξύλινων κιβωτίων με τα χρυσά και με τα άλλα πολύτιμα ευρήματα των Μυκηνών. Ήταν η πράξη του τέλους μιας εξάμηνης επιχείρησης που πέτυχε να ασφαλίσει τον αμύθητο πλούτο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας. «Η όψη του μουσείου τον Απρίλη του 1941, γυμνωμένου από όλο το περιεχόμενό του, ήταν μια εικόνα ερήμωσης. Οι τοίχοι γυμνοί, τα δάπεδα πολλών αιθουσών σκαμμένα, οι προθήκες άδειες». Ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι Γερμανοί αξιωματικοί το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου. Της πρώτης μέρας της αθηναϊκής Κατοχής.
Magnify Image
Ένα από τα ορύγματα με τα αμήχανα πλήθη των αγαλμάτων.
Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το μουσείο δεν παρέμεινε έρημο. Καταλήφθηκε από δημόσιες υπηρεσίες. Στη μεγάλη Μυκηναία Αίθουσα στεγάστηκε η Κρατική Ορχήστρα. Σε ένα μεγάλο μέρος της δυτικής πλευράς, δεξιά από την είσοδο, εγκαταστάθηκε το Κεντρικό Ταχυδρομείο.
Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου επί της οδού Μπουμπουλίνας λειτούργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πρόνοιας, ενώ σε μια αίθουσα του παλαιού κτιρίου προς την οδό Τοσίτσα εγκαταστάθηκε μια ειδική Υγειονομική Υπηρεσία, απ’ όπου «περνούσαν υποχρεωτικά δυστυχισμένες νέες γυναίκες, απόκληρες της κοινωνίας» όπως διασώζει η Σέμνη Καρούζου.
Σε μια γωνιά του νέου κτιρίου έμεινε λιγοστός χώρος για τα γραφεία των υπαλλήλων του μουσείου, όπου συγκεντρώθηκε η άχρηστη πια σκευή του, το πλήθος των άδειων προθηκών, ορισμένοι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Σε ένα από τα υπόγεια της νέας πτέρυγας παρασκευαζόταν το συσσίτιο των φυλάκων και των αρχαιολογικών υπαλλήλων, με τα πυκνά ίχνη από τους καπνούς του να παραμένουν μέχρι σήμερα σε σημεία της οροφής. Παρά την απώλεια του χαρακτήρα του, το κτίριο παρέμεινε αλώβητο μέχρι το τέλος της Κατοχής. Ως τις «ημέρες του δεκεμβριανού εφιάλτη», όταν οι «πολυβολισμοί των αεροπλάνων» κατέκαψαν μέρος της ξύλινης στέγης του και ένα τμήμα του πρώτου ορόφου διαμορφώθηκε σε φυλακές των κρατουμένων.
Ορισμένοι από τους διάτρητους από τις οβίδες τοίχους διατηρούνται ακόμα και σήμερα, μεταξύ των γραφείων όπου εργάζεται το προσωπικό του Μουσείου. Και παρά τη μακρά και επίπονη αποκατάσταση του κτιρίου και των εκθέσεών του τα μεταπολεμικά χρόνια, ήσαν πολλές οι κρυμμένες εκπλήξεις που έρχονταν σποραδικά στο φως. Ακόμα και η δεύτερη, εκ βάθρων ανακαίνισή του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν η αφορμή να ανακαλυφθούν και άλλα από τα καλά θαμμένα μυστικά του. Να ήταν, άραγε, τα τελευταία; Ζώντας και δουλεύοντας κανείς ανάμεσα σε αυτούς τους τοίχους, γνωρίζει πως δεν του επιτρέπεται να διατυπώνει τέτοιες εκφράσεις χρονικής βεβαιότητας.
Magnify Image
Στιγμιότυπο από τον εγκιβωτισμό του αμφορέα Α 803.
ΠΗΓΕΣ: Βενάρδου Ε., Μια απόκρυψη αλλιώτικη από τις άλλες. Επιχείρηση «Κρυμμένοι Θησαυροί». Διαθέσιμο στοwww.psaxtiria.net/forum/archive/index.php/t-2897.html Καλτσάς Ν., «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», Αθήνα 2007, 20. Διαθέσιμο στοwww.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=31&preloader=1 Καρούζου Σ., «Σύντομη Ιστορία του Εθνικού Μουσείου», στο Καρούζου Σ., Εθνικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον, Συλλογή Γλυπτών, Περιγραφικός Κατάλογος, Αθήναι 1967, ια’-κ’. Καρούζου Σ., «Το Εθνικό Μουσείο από το 1941», το Μουσείον 1 (2000), 5-14. (Πρόκειται για την εκ νέου δημοσίευση του κειμένου της Σ. Καρούζου, που περιλήφθηκε στα Πρακτικά του Α’ Συνεδρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αθήνα 30 Μαρτίου-3 Απριλίου 1967, Αθήνα 1984, 52-63). Νικολακέα Ν., «Η προστασία των αρχαιοτήτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», στο Τσιποπούλου Μ. (επιμ.), «…Ανέφερα Εγγράφως», Θησαυροί του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Αθήνα 2008, 57-59. Πασχαλίδης Κ., «Η ίδρυση, η ιστορία και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μία διάλεξη». Διαθέσιμο στοwww.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=737#.UTcIWTbYhgU.facebook Πετράκος Β.Χ., «Τα αρχαία της Ελλάδος κατά τον πόλεμο 1940-1944», Ο Μέντωρ 31 (1994), 73-185. Σάλτα Μ., «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», στο Γαρουφαλής Δ.Ν., Κωνσταντινίδη-Συβρίδη Ε. (επιμ.), Η Αρχαιολογία στην Ελλάδα.