Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στην εποχή μας, εποχή του τεχνολογικού θριάμβου και της ελαχιστοποίησης των διαστάσεων των microchips γίνεται λόγος για κρίση και προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδα. Η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών κάθε μέρα στις μεγαλουπόλεις δημιουργούν εστίες μόλυνσης, ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη, που βγάζουμε τα σκουπίδια το πρωί ενώ γνωρίζουμε ότι τα απορριμματοφόρα περνούν αργά το βράδυ.

Διάβαζα πριν μια δεκαετία στις στατιστικές ότι μας αναλογούν κοντά στο 1Kg απορρίμματα ανά άτομο ανά ημέρα. Σήμερα το αντίστοιχο ποσό είναι κοντά στα 2,5Kg. Ο τριπλασιασμός περίπου αυτής της τιμής οφείλεται στην ανεξέλεγκτη παραγωγή και υπερκατανάλωση προϊόντων. Αγοράζουμε τα προϊόντα μας χωρίς να σκεφτόμαστε αν τα χρειαζόμαστε όλα και χωρίς να γνωρίζουμε αν θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Υπάρχει μια υπερκαταναλωτική μανία αγοράς των πάντων, πολλές φορές μόνο και μόνο για να τα δοκιμάσουμε και μετά να τα ρίξουμε στα σκουπίδια, αφού δε μας ήταν αναγκαία ή δε μας ικανοποίησαν. Ό,τι θεωρείτο πολυτέλεια πριν πέντε ή έξι χρόνια, η τηλεόραση, η μόδα και οι διαφημίσεις μας το σερβίρουν ως αναγκαίο σήμερα. Χρειάζεται λίγο κοινός νους και αντίσταση σε κάθε είδους σερβίρισμα.

Βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε για το θέμα της ανακύκλωσης τόσο στην πόλη μας όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και δε νιώθουμε την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο. Πρέπει να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε όσους συμπολίτες μας δε γνωρίζουν για τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης¨ και να τους δείξουμε πώς χρησιμοποιούμε τους κάδους της ανακύκλωσης όπου μερικές φορές βρίσκεις οτιδήποτε θελήσεις εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά. Πέρα από αυτό όμως το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Πρέπει να έχουμε το νου μας να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματά μας.

Η ελαχιστοποίηση αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή, η επαναχρησιμοποίηση ακολουθεί (ειδικά των γυάλινων και πλαστικών αντικειμένων), έπεται η ανακύκλωση και στο τέλος η απόρριψη (ασφαλής διάθεση) ως λύση έσχατης ανάγκης.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Δημήτρης Κακάτσος
Φυσικός, Περιβαλλοντολόγος MSc
email: dimiskak@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου