Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 
«Η ντροπή  της Ευρώπης» ονομάζεται το ποίημα που έγραψε για την Ελλάδα ο  βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας  Γερμανός ποιητής...    Günter Grass .  Το ποίημα αυτό στο οποίο σαρκάζει το φθόνο των Ευρωπαίων απέναντι στους Έλληνες  μου έδωσε το ερέθισμα να γράψω όσα γράφω σήμερα . Αυτή την Ελλάδα για την οποία έχει ασαφή εικόνα και τρέφει λίγη εκτίμηση σήμερα η καπιταλιστική ανθρωπότητα , η οποία Ελλάδα όμως έχει την απόλυτη αναγνώριση και εκπεφρασμένο τον καθολικό θαυμασμό από  όλα τα μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας , θα έρθει καιρός να την γνωρίσουμε και εμείς εδώ στον τόπο που την γέννησε ;
 
Η ντροπή της Ευρώπης
Καταραμένε Έλληνα
Όπου και να γυρίσω τη σκέψη μου,
Όπου και να στέψω την ψυχή μου
Μπροστά μου σε βρίσκω….
 
Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο,
Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά μου.
Μπροστάρης και αξεπέραστος.
 
Επιστήμη ζητώ, Μαθηματικά,
Φιλοσοφία, Ιατρική, εσύ μπροστάρης
και αξεπέραστος. Για δημοκρατία
διψώ, ισονομία και ισοπολιτεία, εσύ
μπροστάρης και αξεπέραστος.
 
Αθλητισμό γυρεύω, το γιατρικό
Του κορμιού μου, εσύ μπροστάρης και
αξεπέραστος. Καταραμένε Έλληνα,
καταραμένη γνώση, γιατί να σε
αγγίξω; Γιατί να καταλάβω πόσο μικρός είμαι;     
Ασήμαντος και μηδενικό,
Γιατί δεν με αφήνετε στη δυστυχία μου;
 
Θα κλείσω με τα λόγια του  Johann Wolfgang von Goethe που είχε πει: «Ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για το  σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα» , και ο οποίος σε  επιστολή του  προς το γιό του το 1815 έγραφε:   «Οι Έλληνες είναι   συγγενείς μου, είναι δάσκαλοί μου. Τους  θαυμάζω σαν άφθαστες διάνοιες της φράσεως  και της γραμμής, καθώς και για τον ιδεώδη  βίο τους».  Αυτό το τελευταίο γραμμένο πριν κατασκευαστεί το εξαμβλωματικό Νέο Ελληνικό κράτος , είναι προφανές ότι δεν αναφέρεται σε  εμάς , τους (Νεοέλληνες ) . Αυτή την Ελλάδα όμως εμείς οι Νεοέλληνες θα έρθει καιρός να την γνωρίσουμε και εδώ στον τόπο που την γέννησε; Έχουμε οι Έλληνες το εργαλείο να την προσεγγίσουμε και για αυτό θα τρέφω πάντα μια ελπίδα. Το εργαλείο αυτό είναι «η γλώσσα μας» και  εγώ σαν τον Σικελιανό  ακούω ένα μουρμουρητό, που λέει ότι θα' ρθει κάποτε η ώρα, που ο άνθρωπος θα λυτρωθεί από τη σκλαβιά και θα ενωθεί με τους συνανθρώπους του με οδηγό το αρχαίο αθάνατο Ελληνικό πνεύμα.
Εμείς το επαναλαμβάνω ότι έχουμε το εργαλείο «τη γλώσσα» και ζούμε στον ίδιο τόπο με εκείνους . Μπορούμε αν το θελήσουμε να επιχειρήσουμε να γίνουμε ξανά οδηγοί των κοινωνιών  προς την αληθινή Δημοκρατία . Κυματοθραύστης απέναντι στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα ή η Κερκόπορτα του καπιταλισμού . Να γίνουμε άξιοι των προγόνων και ελπίδα της ανθρωπότητας . Έχουμε ανάστημα ας το σηκώσουμε σιγά – σιγά διώχνοντας αρχικά τους νονούς και τους νάνους  που μας κυβερνούν σαν εντολοδόχοι . Τα μεγάλα αφεντικά τους δεν θα τα πολεμήσουμε σε οδοφράγματα και χαρακώματα όπου έχουν τη συντριπτική υπεροπλία αλλά στον πνευματικό στίβο όπου θα μας αντιταχθούν ηθικά και πνευματικά άοπλοι  . Μπορούμε να τους αποδείξουμε ακόμα και έμπρακτα πως η Δημοκρατία με σωστή παιδεία και με κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας είναι η μόνη λύση στα προβλήματα των λαών .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου