Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΦΟΥΣΚΑ Ο ΧΡΥΣΟΣ ???

Φυσικά και δεν μισώ το χρυσό. Απλά, κοιτώντας την πορεία του ως επενδυτικό προϊόν και επενδύοντας σ΄αυτό όπως στις μετοχές, στα αμοιβαία, στα παράγωγα ή στα εμπορεύματα, συλλογίζομαι πόσο δύσκολο είναι να εκτιμήσεις τα αποθέματά του και κατά συνέπεια την αξία του.
Έχω – και έχετε – ακούσει πολλές θεωρίες για την αξία του, όπως ότι εξαρτάται από τον πληθωρισμό ή ότι είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους κρίσης ή ότι εξαρτάται από την ισοτιμία του δολλαρίου. Πράγματι, βραχυπρόθεσμα ισχύει κάτι τέτοιο. Μακροπρόθεσμα, όμως, λόγω της έντονης μεταβλητότητας των μετοχών, του πληθωρισμού ή του δολλαρίου είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις την πορεία του.
Οπότε, στο υποσυνείδητο όλων των επενδυτών όταν με ρωτάνε για επένδυση στο κίτρινο μέταλλο είναι η επιθυμία τους να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή στο μέλλον και να κερδίσουν , όπως γίνεται για όλα τα επενδυτικά προϊόντα.
Μέχρι τώρα χρυσό αγόραζαν οι κεντρικές τράπεζες διάφορων χωρών και πολλοί επενδυτές ανά τον κόσμο. Αυτοί έφτασαν την τιμή στα ιστορικά υψηλά των 1900
δολλαρίων ανά ουγγιά. Αλλά τώρα φαίνεται ότι το έξυπνο χρήμα και οι κεντρικές τράπεζες πωλούν σ΄αυτά τα επίπεδα και για όλο το 2012 η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα δυσκολεύεται να φτάσει τα υψηλά του περυσινού έτους.
Διακυμάνσεις θα υπάρχουν, αλλά ο χειρότερος συνδυασμός για τον χρυσό που είναι οι χαμηλότερες τιμές ομολόγων και το ισχυρότερο δολλάριο – όπως αυτή την περίοδο – δεν τον ευνοούν. Επομένως, οι κάτοχοι ομολόγων θα χάνουν χρήματα και τα ομολογιακά Αμοιβαία θα έχουν εκροές. Κατά συνέπεια, τα μετοχικά αμοιβαία θα έχουν εισροές.
Το φρέσκο, λοιπόν, χρήμα που θα μπαίνει στο χρηματιστήριο θα σπρώξει τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.
Προσοχή, λοιπόν, μην τυχόν οι υψηλές τιμές του χρυσού αυτή την εποχή εγκλωβίσουν αρκετούς μικροεπενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου